Nega Bisona

Dolazak svakog psa u porodicu predstavlja veliku radost, ali istovremeno i obavezu i odgovornost. Takva odluka mora da bude donesena temeljno, nikako ishitreno i sa tom odlukom se moraju slagati svi clanovi porodice. Ipak, bitno je napomenuti da neke rase pasa, zahtevaju vise nege od drugih. Bichon spada u kategoriju pasa, koji ce iziskivati vreme, ali i novac, kako bi izgledao onako kako svaki bichon to zasluzuje. Svi se mi zaljubimo u rasu, tako sto na internetu ili na izlozbama, gledamo pse u frizuri, kao prave predstavnike rase. Nazalost, cesto se dogodi da vlasnici bichona u pocetku neguju psa, a kasnije se predomisle, vide da im to oduzima vreme i iziskuje napor i onda posegnu za jednom metodom koju ja licno ne podnosim, a ta metoda se zove masininica. Na taj nacin bichon izgleda svakako, samo ne kao pravi predstavnik svoje rase. Druga vrsta linije manjeg otpora u tom smislu, je ona situacija u kojoj se pas uceba od neredovnog cesljanja, i biva prljav i zapusten, sto pogoduje razvoju raznih bolesti, infekcija, i slicno.

Ukoliko se odlucite da bichon frise postane sastavni deo Vaseg zivota, budite spremni na to da cete morati da ga cesljate svakodnevno. (Nekim danom se moze napraviti izuzetak, u odredenim situacijama, ali necesljanje ne sme trajati duze od dva dana). Da ga kupate u proseku jednom u 10 dana (Nekada je ovaj period kraci, a nekada je duzi, u zavisnosti od toga da li se pas priprema za izlozbe u datom periodu, i u zavisnosti od intenziteta prljanja, spram godisnjeg doba, odnosno vremenskih uslova), da mu redovno kratite nokte, cupate dlake iz usiju (izuzetno bitno za zdravlje psa), da mu obezbedite kvalitetnu ishranu, a narocito u doba razvoja, veterinarsku negu i kvalitetnu kozmetiku koja ce biti adekvatna za njegovu specificnu dlaku. Sisanje psa periodicno u zavisnosti od mnogo faktora. Naravno, sve navedeno za Vas moze uraditi profesionalac (groomer), ali ce u tom slucaju troskovnik biti daleko veci.

Buduci da svi zivimo u doba ekonomske krize, razmislite dobro, da li Vam je priustivo da kupite bichona, jer trosak kupovine psa, predstavlja samo prvi u nizu troskova koji ce uslediti.

Takode, razmislite dobro da li ste spremni da menjate svoj stil zivota zarad ljubimca. Iako je mali pas, bichon moze da zahteva poprilicno duge setnje i po nekoliko puta na dan. Najidealnije je kada pas dode u porodicu u kojoj ce ga svi podjednako voleti i podjednako se starati o njemu. Onda obaveze ne budu toliko velike i postaju pravo zadovoljstvo.

 

Stvari koje treba da znate o nezi bisona

Ono sto se prvo primeti na svakom izlozbenom bisonu je njegova dlaka. Kada na nekoj izlozbi vidite predivno negovanog psa ove rase, trebate da znate da iza toga stoji mukotrpan rad. Bilo da ste zainteresovani za izlozbe ili ne, ukoliko zelite da Vas pas ima tipsku bisonsku frizuru i da uvek izgleda kao pravi predstavnik svoje rase, moracete da ulozite trud, ali i finansije. Sve i da se odlucite Vaseg psa sisa profesionalac, znajte da je to samo finis, a da pre toga, upravo Vi trebate biti ti, koji ce bisona drzati u kondiciji, uvek cistog, savrseno rascesljane dlake, bez cvorova, kako bi groomer mogao lako da obavi svoj posao i da efekat bude maksimalan. Kako bez alata, nema ni zanata, evo sta ce Vam od opreme biti potrebno:

Slicker Cetka. Ovo je jedan od osnovnih alata, koji se koristi u svakodnevnoj nezi bisona. Preporucujem Slicker cetku proizvodaca Doggy men, jer je izuzetno meka, i nece bosti Vaseg ljubimca, sto je vrlo vazno, narocito u pocetku, dok se Vas pas jos uvek privikava na grooming. Ove cetke se proizvode u dve ili cak tri velicine, a koju cete izabrati, zavisi samo od Vas licno, jer sa svakom mozete jednako dobro obaviti posao, samo je pitanje strpljenja i preciznosti. Takode postoje i slicker cetke trouglastog obilika, za teze pristupacna mesta.

Poodle cesalj. Ovaj cesalj je jedan od glavnih alata, koji se takode koristi svakodnevno. On je bitan, jer je upravo ovo alat koji nece dozvoliti da se na Vasem psu stvore cvorovi. Dobro rascesljavanje je osnova nege bisona. Po mom iskustvu, ovaj cesalj ne mora nuzno biti brendiran, jer cak i neki poprilicno pritusacni cesljevi, mogu biti savrsen izbor. Bitno je da duzina zubaca bude adekvatna, a ja licno preferiram, da postoje i gusci i redi zubci, jer sa takvim cesljem postizem najbolji ucinak.

Sprej za rascesljavanje. U razmeni iskustva sa nekim od odgajivaca, saznao sam da oni ovaj sprej koriste veoma cesto. Ja licno njega imam kod sebe, ali ga ne koristim svakodnevno, vec samo u izuzetnim situacijama, kada primetim poneki cvor na psu. Ovo je sprej koji zaista pomaze da lakse rascesljate problematicne cvorove, ali ukoliko redovno odrzavate svog psa, onda nece biti potrebe da ga cesto koristite, iako je pozeljno da ga kod sebe imate. Takode postoji vise proizvodaca, a moja preporuka su brand-ovi All Systems ili Ice on Ice.

Sampon i balzam. Sampon i balzam su osnova cistoce, svakog bisona. Fina dlaka bisona, zahteva blagu kozmetiku, profesionalnih proizvodaca, koja predstavlja trosak, ali i jedini pravi nacin da Vas ljubimac bude u savrsenoj kondiciji. Postoje vise vrsta sampona i vise vrsta balzama. Neki koji se koriste za redovnu higijenu, a neki koji se samo koriste u toku izlozbene sezone, odnosno pred samu izlozbu. Ova kozmetika se rastvara u vodi i sa tim rastvorom kupate psa, pa iako se trosak cini prevelikim, ipak se naposletku shvati da ova kozmetika dugo traje. Kao najbolji odnos cene i kvaliteta, moja preporuka je All Systems kozmetika. Postoje i drugi proizvodaci, ali cete za dosta njih morati da izdvojite jos vise sredstava.

Giljotina za nokte. Kako biste nokte Vaseg ljubimca uvek odrzavali urednim, morate imati specijalnu giljotinu za nokte ili takode specijalna kljesta koja sluze istoj svrsi, medutim, ja toplo preporucujem da Vas izbor bude giljotina, jer se sa njom, po mom misljenju, nokti najlakse iseku, posto je to posao koji je vrlo delikatan i zahteva poseban pristup, a razlika u ceni izmedu ova dva alata je najminimalnija moguca.

Pinceta za usi. Ovo je specijalna pinceta koja sluzi za cupanje dlaka iz usiju Vaseg ljubimca. Izuzetno je vazno da Vasem ljubimcu dlake uvek budu besprekorno ukonjene iz usiju, kako se ne bi stvarala podloga za razvoj razlicitih parazita u usnim kanalima. Nemaju svi bisoni jednako jake i guste dlake u usima, pa je u skucaju nekih bisona vrlo lako ih ukloniti, cak i uz pomoc sasvim obicne pincete.

Zastita od krpelja i buva. Kako biste Vaseg psa pravovremeno zastitili od krpelja i buva, preporucujem da koristite ampule Frontlice Combo, koje su se meni licno pokazale najadekvatnije, ali ce mozda Vasem psu, preparat nekog drugog proizvodaca biti adekvatniji. Takode, psa morate redovno, periodicno cistiti od crevnih parazita, tabletom, koja je vrlo pristupacna i ima da se kupi u svakom pet-shopu.

Grooming sto. Veoma je vazno da Vasem ljubimcu bude prijatno dok ga cesljate. Ovaj sto je posebno izraden za tu namenu. Postoje modeli sa tockicima (kao na slici) koji su pogodni za izlozbe, jer su sklopivi, a tockici olaksavaju transport. Ovo je jedan od vecih troskova, koji se mnogim vlasnicima moze ciniti nepotreban, ali samo kada biste jednom postavili psa na sto, i sredivali psa na njemu, shvatili biste koliko bi bilo lakse i Vasem ljubimcu i Vama. Svakako, uz pomoc ovog stola, postizete dobar efekat vezan za navikavanje Vaseg psa na redovnu negu. Sustinski, u pocetku, ovaj sto se moze improvizovati, odnosno njegovu ulogu moze odigrati neki Vas postojeci sto, ali je bitno da takav sto ima optimalnu visinu, dovoljnu povrsinu, i da bude apsolutno stabilan, kako bi se Vas ljubimac osecao sigurno dok stoji na njemu.

Makaze. Ukoliko se odlucite da sami sisate svog psa i da ucite grooming, makaze ce Vam biti apsolutno neophodan alat. Jedna od najvecih zabluda pocetnika je da mogu adekvatno osisati psa sa amaterskim ili cak bilo kakvim makazama. Makaze moraju biti profesionalne. Specijalno izradene za namenu sisanja psa. Postoje vise dimenzija (duzina) makaza. Za potpuni efekat, koriste se ravne makaze, zaobljene makaze, i makaze sa zatupljenim vrhom, posebno namenjene za predeo oko ociju psa. Cak i da se odlucite da sisanje psa poverite profesionalcu, kao vlasnik bisona, pozeljno je da kod kuce imate makar jedne, ravne, makaze.

Groomin fen. Nakon svakog kupanja, neophodno je psa dobro osusiti. Kovrzava dlaka bisona, zahteva poseban pristup i posebnu tehniku cesljanja tokom procesa feniranja, kako bi se dlaka ispravila. Nakon feniranja, dlaka nikako ne sme ostati mokra, ili cak prosusena, jer u tom slucaju, ona nece ostati ravna. Ovaj fen, predstavlja porpilicno velik trosak, pa se mnogi cesto odlucuju da koriste obican fen. Medutim, obican fen, moze biti dovoljno dobar u pogledu nedeljnog odrzavanja redovne higijene, ali ne i dovoljno dobar za pravljenje izlozbene frizure. Ukoliko se ipak odlucite da koristite obican fen, obratite paznju da fen ima vise toplotnih nivoa, jer se za bisona strogo mora koristiti mlak talas, kojim se strpljivo fenira pas, jer u suprotnom, toplim mlazom mozete vremenom upropastiti dlaku, a Vas pas, sasvim sigurno nece biti miran, niti ce se osecati prijatno, sto ce Vas dovesti u problem druge vrste, da pas nece moci adekvatno da se navikne na ritual feniranja (pa i kupanja), koji se mora redovno obavljati.